Hindistan’da gezilip görülecek yerler, mutlaka gezilmesi gereken yerler, rengarenk muhteşem yapıtları, ve çeşit çeşit insanları, Hindistan ‘da Dünya Mirası olarak kabul edilen yerler.
Hindistan, milyonlarca inancın, milyonlarca inancın, birçok farklı kültürün, farklı yapıların insani mest eden tapınakların yeridir. Muhteşem bir yerdir. Sıradanlıktan tek düzelikten sıkılmış insanlara çok iyi gelir. Orada birbirinden farklı binalar yapıtlar, birbirinden farklı insanlar, ortamlar bulunmaktadır. Hindistan’da gidip görmek isteyenler, bir ömür gezselerde bitiremezler. Ancak sıkı bir plan ile en az 2 haftaya sıkıştırılabilir.
1. Tac Mahal, Agra
Tac Mahal, konum olarak yapıldığı dönemin başkenti olan Agra şehrinde yer alıyor. Şah Cihan’ın genç yaşta ölen eşi Ercümend Banu Begüm (Mümtaz Mahal) için yaptırdığı bir şaheserdir. Tac Mahal İslam mimarisinin en güzide eserlerinden biridir. Aynı zamanda çok saygı duyulan sevilen değerli bir yerdir. Aynı zamanda Tac Mahal yeni dünya harikalarından biridir. İslam ve Hint mimarisinden izler taşır.
2. Amber Kalesi
Amber Kalesi, Jaipur kentinin 11 km kadar dışında yer almaktadır. Unesco tarafından Dünya Mirası Listesinde yer alan kale halk tarafından Amer olarak bilinir. Amber Kalesi, kale ile saray karışımı bir yerdir, günümüze kadar çok fazla hasar görmeden gelebilmiştir. Amber Kalesi’nin iç tasarımındaki ince işçiliği, mermer ve kum taşından yapılmış olması ziyarete gelenleri oldukça büyüler. Buranın en dikkat çekici şeylerinden biriside kaleye fillerle gidiliyor olmasıdır. Hinstan’da mutlaksa görülmesi gereken yerlerin basında gelir.
3. Hawa Mahal
Hawa Mahal Sarayı Hindistan’ın Jaipur kentinde yer alır. Bu saray Rüzgarların Sarayı olarakta bilinir. Bu saray 1799 yılında Maharaja Sawai Pratap SIng tarafından yaptırılmıştır. Bu güzel saray beş katlı, piramit şeklindedir. Sarayın pencereleri arı kovanı şeklinde inşa edilmesiyle eşsiz bir mimari özellik göstermektedir. Hawa Mahal Saray’ı günümüzde arkeolojik müzesi olarak da sergilenebilmektedir.
4. Lotus Tapınağı
Lotus Tapınağı, Hindistan daki bu yapı Lotus çiçeğini andıran bir yapıya sahiptir. Modernizmin en iyi örneklerinden biridir. Yapı sade ve ihtişamlı bir okadar da parlak ve yalındır. Tapınağın büyük ve muhteşem 9 giriş kapısı vardır ve yukarıya doğru 3 kat çıkan ve lotus adlı çiçeğin taç yapraklarını oluşturan 27 adet mermer binaya benzetilmektedir. Bu ayrıntı tapınağın asıl şeklini oluşturmaktadır.
5. Kızıl Kale
Kızıl Kale, Hindistan’ın Delhi şehrinde yer alır. Geçmişten günümüze kadar gelen tarihi bir kaledir. Kızıl Kale, ismini kalenin yapıldığı taşların renginden alır. Aynı zamanda Kızıl Kale, 2007 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilmiştir. Kızıl Kale, imparatorları ve ailelerini barındırmaya ek olarak, Babür devletinin tören ve siyasi merkeziymiş.
6. Altın Tapınak
Hindistan’ın Amritsar şehrinde bulunur. Aynı zamanda bir ibadethane görevi görmektedir. Burada her gün gelen herkese elli bin yemek dağıtılmaktadır. Tapınak görünüş olarak altın kaplama olup oldukça ihtişamıdır. Bu tapınağın yapılma amaçlarından biri de eşitlik ilkesidir. Her ırktan, zengin fakir ayırmaksızın tüm insanlar aynı yerde oturup yemek yiyebilmektedir. Hindistan’a giden kişilerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.
7. Hümayun Türbesi
Hümayun Türbesi, Hümayun Şah anısına yaptırılmış bir türbedir. Bu türbede Tac Mahal örnek alınarak Moğol mimarisiyle inşa edilmiştir. Hümayum Türbesi, 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Türbenin yapımında 15 bin dolar harcandığına inanılmaktadır. Aynı zamanda Hindistan’da yapılan ilk bahçeli türbe özelliğine sahiptir. Diğer yapılarda görülen kırmızı kum taşı ve beyaz mermer bu türbenin yapımında da kullanılmıştır. Bu muhtesem türbenin içinde ki üç mezar Hümayun ailesine aittir. Bu kişilere bakıcak olursak Hamide Banu Begüm, Şah Cihan’ın oğlu Dara Shikoh ve Alemgir’in oğulllarından 2. Alemgir’e aittir.